Ontspannen onderwijs – van werkdruk naar werkgeluk
Ontdek hoe onderwijs vanuit persoonlijk leiderschap en gevoel leidt tot meer rust en plezier voor de onderwijsprofessional.

Hoge werkdruk bij jou op school?

Hoe kan ik als schoolleider meer rust en ontspanning in mijn werk ervaren?
Hoe leer ik dit aan mijn team?

Werken in het onderwijs is een prachtig, divers en zeer dynamisch vak.
Er wordt veel van je gevraagd en dat kan op momenten voor een gevoel van ongemak zorgen of zelfs spanning en stress opleveren.

De gevolgen hiervan zien we terug in het welbevinden van leerlingen en leerkrachten, waarbij ziekteverzuim en verloop een indicatie geven van de werkdruk die ervaren wordt.


* 25% van de leerkrachten valt uit vanwege spanningsklachten.
* 25% van de startende leerkrachten verlaat binnen 3 jaar het onderwijs weer.
* Sinds 2001 is de mate van levenstevredenheid onder zowel basisschoolleerlingen als leerlingen in het voortgezet onderwijs nog nooit zo laag geweest.De werkdruk die je ervaart, gaat vaak over veel meer dan alleen je werk.
Het is essentieel dat je tools tot je beschikking hebt die gaan over hoe je goed voor jezelf zorgt, hoe je ruimte inneemt en je grenzen hanteert, om zodoende een goede balans te ervaren tussen werkdruk en ontspanning.

Your information is safe with us
Your information is safe with us
Your information is safe with us
Your information is safe with us
Your information is safe with us
Your information is safe with us

Hoe?

  • Meer eigendom nemen
    Hoe meer eigendom je leert nemen over je eigen innerlijke processen in spannende situaties, hoe beter je om kunt gaan met alles wat het les- en leidinggeven van je vraagt.
  • De juiste dingen doen of laten
    Dat betekent dat je snel doorhebt wat er gebeurt in een gesprek of vergadering, wat dit met jou doet en wat je zelf kunt doen om zelfs op die momenten vanuit een gevoel van zelfvertrouwen en rust de juiste dingen te doen of te laten.
  • Meesterschap ontwikkelen
    Als je meesterschap leert ontwikkelen over je eigen sociaal-emotionele intelligentie ontstaat die ruimte, rust en ontspanning vanzelf. Wanneer je daar toegang tot hebt, kun je ook andere mensen in je omgeving deze tools aanreiken om hen te helpen om hetzelfde te doen. Wat weer bevorderlijk is voor onderlinge relaties, gezondheid en welbevinden.


Rust en ontspanning is dus een neveneffect en ontstaat als vanzelf wanneer je aan de slag gaat met je persoonlijk leiderschap. Het is niet ingewikkeld, maar gewoon een spier die je kunt trainen. En dat is precies wat we deze drie dagen gaan doen.

Drie-daagse

In deze drie-daagse nemen Rixta en ik jullie mee op expeditie om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en meer rust en ontspanning te leren ervaren, zodat je dit ook aan je team kunt leren.

Want hoe meer rust en ontspanning je ervaart:

- hoe lekkerder je in je vel zit

- hoe kleiner de kans op ziekteverzuim vanwege spanningsklachten en verloop binnen je team.

- hoe groter het welbevinden van je leerkrachten, des te groter het welbevinden van je leerlingen

- een positief effect op hun algehele ontwikkeling

Rust & daadkracht
Rixta de Bode en ik (Margo Heijkant) hebben samen deze 3-daagse voor jou gemaakt, zodat je vanuit ons beider expertise de allerbeste tools en vaardigheden krijgt aangereikt om meer rust en ontspanning in je school te creëren, vanuit zelfvertrouwen en daadkracht.

Rixta en ik begeleiden jullie tijdens deze driedaagse in jullie proces.
We delen theorie en wetenschap over rust, ontspanning en sociaal-emotionele intelligentie met jullie, maar de nadruk ligt tijdens deze drie dagen op het zelf doen en op je eigen proces.

We gaan aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen, die je helpen om andere bronnen van wijsheid in jezelf aan te boren en hier vervolgens mee aan de slag te gaan.

Ja, ik meld me aan!

Your information is safe with us

Wat gaan we doen?

3 Thema’s op 3 Livedagen op twee prachtige locaties in de natuur.

We hebben op iedere livedag tijd en ruimte gereserveerd voor je eigen inbreng, vragen, casussen en uitdagingen, zodat je precies krijgt wat je nodig hebt.

Dag 1: Rust en ontspanning

Op dag 1 zijn we op een prachtige locatie in Udenhout, waar we onderzoeken wat rust en ontspanning nu eigenlijk is, waarom we dat allemaal zo graag willen en soms zo lastig is om te voelen en wat we kunnen doen om meer rust en ontspanning te ervaren in ons leven en ons werk.

Wanneer ervaar je dat je je werk vanuit rust en ontspanning doet en wanneer niet?
Wat is werkdruk en stress en wat is daarvan de impact op mijzelf, mijn team en mijn onderwijs?
We gaan praktisch aan de slag om je ‘rust-en-ontspanningsspier’ te trainen.

Dag 2: Emotionele Intelligentie

Op dag 2 zijn we op locatie bij de paarden, om van hen te leren over leiderschap over je eigen emotionele intelligentie. Ervaar de kracht van de kudde, paardenwijsheid over ruimte en grenzen en hoe echte harmonie en verbinding kan voelen.

Hoe ontwikkel ik mijn daadkrachtig én ontspannen leiderschap?
Ontdek de wijsheid van je sociaal-emotionele intelligentie en de kracht van emoties.
De paarden zijn je belangrijkste leermeester vandaag en helpen je congruent, authentiek en in verbinding te zijn, zodat je een betrouwbare leider kunt zijn.

Dag 3: Rust en ontspanning bij mijn leerkrachten

Op dag 3 zijn we weer in Udenhout. We gaan aan de slag met hoe je de kennis en wijsheid mee kunt nemen je school in en hoe je je teamleden meeneemt in het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele intelligentie, zodat ook zij meer vanuit zelfvertrouwen, rust en ontspanning en vooral met heel veel plezier hun werk kunnen doen.

Wat kan ik doen om mijn leerkrachten te helpen om meer rust en ontspanning te laten ervaren in hun werk?
Praktische oefendag met alle opgedane vaardigheden en nieuwe tools.

Investering

Data: vrijdag 20 september, 18 oktober en 15 november 202
Tijden: van 9.30 – 16.00 uur

We kijken er ontzettend naar uit om al onze kennis en wijsheid met je te delen over rust, ontspanning, sociaal-emotionele intelligentie en leiderschap.

We starten met een kleine groep, dus er is een beperkt aantal plaatsen.
We hebben nu 4 deelnemers en er is nog plaats voor 4, dus wees er snel bij, vol = vol.